konzultace Vánoce


f a s á d a   u l i c e

Udělal jsem krok zpět. Od balkónů ve vyšších patrech jsem se vrátil k římsám. Zvažuji dvě varianty - římsa při vrchní hraně okna / římsa při spodní hraně okna - preferuji však spíš římsu při nadpraží. Opticky mě baví víc.

Zkouším varianty s římsou zapuštenou do fasády nebo s konvenční římsou vystupující před rovinu fasády.

Zatím se přikláním k variantě 01 s tím, že rozměrům římsy se ještě budu věnovat.



01

02


03
04
o m í t k a

Uliční fasáda bude omítnutá. Líbila by se mi tzv. Benátská omítka (viz obrázek)
Myslím si, že k charakteru Libně, konkrétně pak Světovy ulice je omítka adekvátní.








f a s á d a   v n i t r o b l o k

Markýzolety. 

U tiskárny se němůžu rozhodnout. Líbí se mi maloformátové okenní tabule (01), které dodávají libeňsky industriální charakter. Na druhou stranu si uvedomuji, že toto řešení asi není úplně současné. Druhou variantou jsou svisle orientovaná vysoká okna v modulu shodným s vyššími podlažími(02).

01

02


U zábradlí na pavlačích jsem uvažoval o pororoštu (vpravo), nakonec jsem se rozhodl pro obyčejné tyčky (vlevo), které dům sjednotí (obě fasády i přepatrovaný prostor tiskárny)
s t ř e c h a

Funkcí střechy je doplnění původního programu - fotoatelier, herna, knihovna, byt pro návštěvy + venkovní terasa.


Oblé sklo přináší fotoatelieru kvalitní světelné podmínky (přímé i odražené světlo). U ložnice v bytě pro návštěvy však nedává úplně smysl, přemýšlím o "ohraničení" okna klasickým uskočeným patrem, které by dalo oknu jednoznačný význam (vlevo). Možná nemusí za každou cenu probíhat po celé délce domu (vpravo).

b a r e v n o s t

Benátskou omítku si představuju buď šedou, nebo s lehkým nádechem do tmavě zelené. Parter bude mít barvu velmi podobnnou (až stejnou :D), ale bude omítnut trochu odolnější omítkou - trvanlivost. Barvu omítky se však budu obecně snažit stáhnout a lehký odstín bych rád přiradil i rámům oken.

Vnitrobloková fasádu se pokusím udělat co nejsvětlejší (markýzolety, pavlače - vzdušná, hra se světlem. Rámy oken budou sjednoceny s okny uliční fasády.


s i t u a c e

Je lepší kreslit situaci jako soušasný stav (01), nebo jako stav, s jehož budoucí situací uvažujeme (02 - dostavba bloku)?

Do Vnitrobloku přidávám malý nezateplený zastřešený objekt, který slouží tiskárně (např. při sprejování, ...) a strom tak, aby v létě dokázal stínit, v zimě naopak nebránil průniku světla.

01


Komentáře